IKAN BILIS SERABAI DAN KHAILAN IKAN MASIN SAMA BUAH NANGKA MASAK

Makan tengahari ini agak ringkas , sekali dengan sarapan, sebab tak biasa sarapan pagi. Walaupun ringkas tapi bila dah lapar, jadi sedap. Haha...

Menu hari ini 
Ikan bilis goreng serabai.
Ambil segengam ikan bilis, basuh dan toskan, Kopek kulit ubi kentang dalam tiga biji kemudian potong kecil ikut suka. Basuh dan toskan.
Bawang besar, cili kering dan cli api agak-agak lah sendiri.

Kemudian goreng ubi kentang sampai kekuningan, angkat, masukkan pula ikan bilis, goreng sampai garing. Semasa mengoreng pastikan minyak cukup panas. Campurkan ikan bilis dan kentang goreng dalam satu bekas. Masukkan pula cili kering yang dipotong tiga sampai garing dan angkat. Kemudian tutup api, masukkan bawang merah yg sudah dipotong bulat dan cili api. Angkat dan taburkan atas ikan bilis dan ubi kentang bersama cili kering. Siap.

Sayur khailan ikan masin.
Goreng sebarang ikan masin sampai garing, masukkan bawang merah dan putih. Gaul sekali sampai naik bau.

Masukkan sayur khailan yang sudah dibasuh dan dipotong-potong kecil. Kacau lagi jangan sampai terlalu masak.

Masuk sedikit serbuk pati ayam. Okey... dah siap.


Buah nangka madu.
Ini sebagai pencuci mulut. Alang-alang buah nangka belakang rumah dah masak. Tapi nangka ni baru 97 peratus masak. Tak cukup oren warnanya. Tak kisah lah. Sedap juga.

Makan time...

sambil makan sambil mencuci mata melihat suasana hijau diluar, aduhai nyaman. Makan simple pun jadi enak.

~Nyum-nyum...

No comments:

Post a Comment

Blogger news

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About