skip to main |
skip to sidebar
GULAI KULIT RAMBAI SEAFOOD
|
Buah di pokok rambai |
Musim buah datang lagi, ada banyak durian muda gugur. Dijatuhkan monyet-monyet. Sayang membazir. Kalau dimakan tak apa juga. Walaupun begitu, isinya yang muda boleh dijadikan sayur. Masak lemak putih. Tapi hari ini tak ada mood nak buat itu semua. Sebab teringat masak lemak cili padi ikan dan kulit rambai.
|
Rambai |
Jadi hari ini nak masak ringkas. Tengok dalam peti ais ada udang dan sotong. Ambil setangkai rambai muda. ( Yang masak pun boleh ). Tumbuk dalam lesung untuk buang bijinya. Sebelum tu tanak nasi dulu, nanti lauk siap nasi pun dah masak.
|
Daun kunyit |
Petik daun kunyit kat belakang rumah, bilas, cuci bersih-bersih.
Masukkan santan kelapa dalam kuali/periuk/belanga. Kunyit hidup ditumbuk/ giling atau kunyit serbuk. Cili padi, bawang putih, merah ditumbuk/giling. Titik serai dan Sedikit air.
Panaskan guna api kecil. Masukkan sotong dihiris kecil dan udang. Kemudian kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Last masuk kan daun kunyit yang dihiris halus. Garam...dan sedikit perasa kalau mahu. Dah siap. Ok...sekarang mesti nak ada lawan yang sesuai. Baru selera banyak.
|
Ikan pekasam home made |
Goreng ikan pekasam, atau ikan masin. Goreng bawang besar dihiris dan cili padi. Tabur atas ikan pekasam, dan perah asam limau.
Tapi kali ini simple je, tak ada tabur dan perah asam. Perut sudah lapar. Jangka masa siap 1/2 jam je.
|
Ringkas/Simple |
Ok, boleh lah makan...masak tak biasa bersukat2, main agak2 je...( kulit rambai sudah masam, jadi jangan letak asam lagi.)
No comments:
Post a Comment